Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Εμμονές ; Ίσως....

Πάντα πίστευα ότι η σχέση μάνας - παιδιού είναι μια σχέση αδιάρρηκτη. Μόνο ο θάνατος την διακόπτει, στην υλική της, βέβαια, διάσταση. Δεν ξέρω αν υπάρχει άλλη ζωή, αλλά, αν υπάρχει, είμαι σίγουρη ότι η σχέση αυτή θα συνεχίζεται σε νέα διάσταση.
Και βέβαια την θεωρώ ιερή σχέση.

Αυτό έχω προσπαθήσει αρκετές φορές να αποτυπώσω.

Η τελευταία μου προσπάθεια έχει σκοπό να δείξει την ιερότητα αυτή της σχέσης.

"Μητρότητα" Μεικτή τεχνική σε καμβά 50 Χ 70 εκ. ("Maternity" Mixed media on canvas 50X70 cm)

Η γυμνότητα των σωμάτων προσδίδει μια μεγαλύτερη αγνότητα και  απαλλάσσει από την ένταξη σε εποχές, που αυτές προσδιορίζονται μόνο από τα αποκόμματα εφημερίδων  που καλύπτουν ένα μέρος του φόντου.
Και φυσικά το φύλο του παιδιού δεν έχει σημασία, γι αυτό και δεν προσδιορίζεται.

(Είναι η πρώτη φορά που επιχειρώ να εξηγήσω κάποια πράγματα για ένα έργο μου. Ίσως δεν είναι δική μου δουλειά αυτό. Ίσως έτσι επηρεάζω τον θεατή και δεν τον αφήνω να διαμορφώσει τα δικά του συμπεράσματα. Συγχωρήστε με.)

Έχω επιχειρήσει και παλιότερα να αποτυπώσω αυτή τη σχέση (2010). Είναι μάλιστα και ένα από τα έργα με τα οποία είχα συμμετάσχει στην πρώτη μου ομαδική έκθεση.

Βρεφοκρατούσα - λάδι σε καμβά 50Χ60 cm



Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

8 Μάρτη - Μέρα της Γυναίκας.

Καθιερώθηκε για να τιμήσει μια μεγάλη εκδήλωση διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Η πρώτη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή.

Μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία, η φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι έπεισε τον Λένιν να καθιερώσει την 8η Μαρτίου ως επίσημη αργία.

 Η άνοδος του φεμινιστικού κινήματος στη Δύση τη δεκαετία του '60 αναζωογόνησε τη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας, που από το 1975 διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με αιχμή του δόρατος την ανάδειξη των γυναικείων προβλημάτων και δικαιωμάτων.

Η βία κατά των γυναικών παραμένει παγκόσμιο φαινόμενο που συγκαλύπτεται ή γίνεται σιωπηρά ανεκτή. Οι γυναίκες συνεχίζουν να αποτελούν το 70% των φτωχών του κόσμου. Τα 2/3 των αναλφάβητων ενηλίκων είναι γυναίκες, το 80% των προσφύγων είναι γυναίκες – παιδιά, 80% γυναίκες καλλιεργούν χωράφια, 1% κατέχουν τη γη, 6% παράγουν εισόδημα, 5% απολαμβάνουν.

Σύμφωνα με την Έκθεση του OHE, η πιο συνηθισμένη μορφή εμπορίας είναι η σεξουαλική εκμετάλλευση. Τα θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης είναι κυρίως γυναίκες και μικρά κορίτσια. Έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι η πλειοψηφία των εμπόρων είναι γυναίκες σε ποσοστό 30% ενώ το 60% των καταδικασθέντων για εμπόριο ανθρώπων στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία είναι γυναίκες.

Φωτογραφίες από την παρέμβαση για την ημέρα της Γυναίκας από γυναίκες της Ομάδας Εικαστικών του Τομέα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ, στον Πολυχώρο της "Ανοιχτής Πόλης", Πανεπιστημίου 56, 1ος όροφος.
Στέλλα Βολωνάκη - φωτογραφία - "Σεβάσμιες Γυναίκες"

Βάλια Δημοπούλου - φωτογραφία - "Stretched or Stressed"


Βάλια Δημοπούλου - φωτογραφία - "Stretched or Stressed"


Καίτη Παρτάλη - ζωγραφική - "Μάνα"


Βέρα Σιατερλή - Κεραμικά - "Τάματα Γονιμότητας"