Δευτέρα, 5 Μαρτίου 2012

ZΩΓΡΑΦΟΙ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑΤο κάθε χρώμα προκαλεί διαφορετικά οπτικά ερεθίσματα και κατ’ επέκταση εκφράζει διαφορετικά συναισθήματα.


Τα πειράματα και οι έρευνες που έχουν γίνει, σχετικά με την επιρροή των χρωμάτων στον άνθρωπο, είναι πάρα πολλά. Έχει παρατηρηθεί, για παράδειγμα, ότι οι άνθρωποι που περιβάλλονται συνέχεια από ζωηρά και φωτεινά χρώματα, διαθέτουν καλύτερη φυσική κατάσταση και ψυχική ηρεμία από εκείνους που περιβάλλονται από μουντά χρώματα.
Επίσης, έχει διαπιστωθεί ότι η επαφή με την τέχνη δρα στα παιδιά ψυχοθεραπευτικά και τα βοηθά να ονειρευτούν και να φτιάξουν έναν καλύτερο κόσμο.


Έχοντας όλα αυτά υπόψην τους κάποιοι καλλιτέχνες -επαγγελματίες και ερασιτέχνες- από πολλά μέρη της Ελλάδας (Αθήνα, Λάρισα, Ηράκλειο Κρήτης, Άρτα, Τρίπολη, Κοζάνη, Κομοτινή, Βέροια,  Ρόδο, Θεσσαλονίκη, Νάξο, Χίο κ.ά.) ακόμα κι απ΄ εξωτερικό (Αγγλία), πήραν τα πινέλα τους και αποφάσισαν να δράσουν στα πλαίσια ενός κοινού στόχου: Περισσότερα ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ σ΄ ένα πολύχρωμο κι αισιόδοξο περιβάλλον.


Οι «ZΩΓΡΑΦΟΙ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ», αυτό το όνομα έδωσαν στην ομάδα τους, είναι μια εθελοντική κίνηση που δημιουργήθηκε στα πλαίσια ενός προγράμματος (project) και έχει ως στόχο να δώσει χαρά στα παιδιά που ζουν σε ιδρύματα, στέγες ανηλίκων, ορφανοτροφεία, κατασκηνώσεις, ακόμα και σε νοσοκομεία, φιλοτεχνώντας έργα για τους χώρους και τα δωμάτιά τους.

Οι καλλιτέχνες είναι και οι ίδιοι παιδιά, που ξέχασαν απλά να μεγαλώσουν. Ανακατεύουν τα χρώματά τους, συνεργάζονται, συνομιλούν, παίζουν, δημιουργούν. Τους ενδιαφέρει η επαφή με τα παιδιά κι η τέχνη ως δράση, όχι απλά σαν έργο τέχνης που στολίζει έναν χώρο ή εκφράζει μια θέση-στάση-φιλοσοφία. Όταν μάλιστα ανακαλύπτουν και μικρούς καλλιτέχνες ανάμεσα στα παιδιά τότε ο ενθουσιασμός τους μεγαλώνει.

Η φιλοδοξία τους είναι να συνεχιστεί η πρωτοβουλία αυτή από γενιά σε γενιά και με τα χρώματα τους να δώσουν χαρά κι αισιοδοξία σε πολλά παιδιά στην Αθήνα, αλλά και σ΄ άλλες πόλεις της χώρας μας. Ήδη υπάρχουν ιδέες και προτάσεις, από μέλη μας, για Θεσσαλονίκη και Μυτιλήνη.


Οι Δραστηριότητες τους ως τώρα


Η καλλιτεχνική αυτή κίνηση τώρα κάνει τα πρώτα βήματά της κι έχει την ορμή και την διάθεση ενός παιδιού.


Για την πρώτη δράση, φιλοτεχνήθηκαν έργα για την στέγη ανηλίκων Περισσού. Ο χώρος αυτός φιλοξενεί μόνο αγόρια (ηλικίας από 8 μέχρι 18 χρονών).
Οι ίδιοι οι ζωγράφοι διοργάνωσαν μια μικρή γιορτή για να παραδώσουν τα έργα τους, τον Ιανουάριο του 2010. Τα παιδιά τα δέχτηκαν με πολλή χαρά και ενθουσιασμό και γιόρτασαν όλοι μαζί το γεγονός. Κάθε παιδί επέλεξε το έργο που θα κοσμεί το χώρο του, ενώ τα υπόλοιπα τοποθετήθηκαν σε κοινόχρηστους χώρους. Μάλιστα, ήδη, δύο παιδιά έχουν ενδιαφερθεί να μάθουν σχέδιο και ζωγραφική κι οι εθελοντές μας σύντομα θα πραγματοποιήσουν το όνειρό τους. 


Δεύτερη δράση, τον Αύγουστο του 2010, στην Αγιάσο Λέσβου, όπου παραδόθηκαν επίσης έργα για τα παιδιά που διαμένουν στην μονάδα φιλοξενίας Ανηλίκων Προσφύγων.


Η τρίτη δράση πραγματοποιήθηκε στις 28 και 29 Μαΐου 2011, όπου φιλοτεχνήθηκε μια τοιχογραφία, στον εξωτερικό χώρο της στέγης ανηλίκων Περισσού. Θέμα είχε (μετά από συζήτηση με τα παιδιά) «Ήρωες της Ντίσνεϋ και διάστημα». Ο δήμος Ν. Ιωνίας πρόσφερε για τον σκοπό αυτό, απλόχερα, χρώματα και πινέλα. Τα παιδιά μετά το τέλος της τοιχογραφίας, ζήτησαν να φιλοτεχνηθεί και με την δική τους συμμετοχή τοιχογραφία και σε άλλον χώρο της στέγης κι είναι ένας από τους επόμενους στόχους της ομάδας.


Η τέταρτη δράση πραγματοποιήθηκε στις 5 Ιουνίου 2011, στην στέγη Ανηλίκων Πειραιά , στα Καμίνια. Εκεί φιλοξενούνται αγόρια και κορίτσια και κατά την παράδοση των έργων, ακολούθησε μια μικρή γιορτή με face painting και ζωγραφική μαζί με τα παιδιά με σκοπό τη γνωριμία και την αλληλεπίδραση.


Έπειτα, η πέμπτη δράση ήταν η διοργάνωση έκθεσης ζωγραφικής, στο Παναιτώλιο, στην Αλσούπολη Ν. Ιωνίας. με έργα καλλιτεχνών απ΄όλη την Ελλάδα, στις 15 και 16 Οκτωβρίου 2011.
 Στα εγκαίνια, στις 14 Οκτωβρίου 2011, εκτός από τον απλό κόσμο που τίμησε την προσπάθεια με την παρουσία του, ήρθαν και τα παιδιά από τη στέγη ανηλίκων Περισσού, μαζί με τη διευθύντριά τους. Χάρισαν μια υπέροχη ευχητήρια κάρτα στην ομάδα, που είχαν φτιάξει ομαδικά και η συγκίνηση κορυφώθηκε.
Παραβρέθηκαν ο δήμαρχος κι ο αντιδήμαρχος Ν. Ιωνίας (ο δήμος της Ν. Ιωνίας ήταν αρωγός στην προσπάθεια μας),καθώς κι ο παραμυθάς Δημήτρης Προύσαλης, ο οποίος αφηγήθηκε σε όλους ένα παραμύθι, που είχε θέμα έναν ζωγράφο.
Η έκθεση είχε ως στόχο την ευαισθητοποίηση περισσοτέρων ατόμων κι ειδικά ζωγράφων (επαγγελματιών και ερασιτεχνών) απ΄όλη την Ελλάδα και την ένταξη τους στην ομάδα.
Η ανταπόκριση ήταν αυθόρμητη και συγκινητική απ΄όλες τις γωνιές της χώρας (Πελοπόννησο, Ρόδο, Χίο, Βέροια, Νάξο, Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή κ.ά.). Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε η αποστολή έργων από τον μορφωτικό όμιλο Βελβεντού Κοζάνης (τα υπέροχα έργα φιλοτέχνησαν έφηβοι για το σκοπό της έκθεσης, μέσα στο καλοκαίρι, με την διδασκαλία και την φροντίδα της δασκάλας τους).


Συνεργασία με άλλες εθελοντικές oμάδες
Παράλληλα οι «ΖΩΓΡΑΦΟΙ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ» στα πλαίσια συνεργασίας με άλλες εθελοντικές ομάδες συμμετείχαν σε διάφορες εκδηλώσεις-δραστηριότητες. Άλλωστε, η συνεργασία ομάδων μπορεί να κάνει θαύματα.
Έτσι, στις 2 Οκτωβρίου 2011 οι «ΖΩΓΡΑΦΟΙ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ» συμμετείχαν στο 1o φεστιβάλ
εθελοντικών ομάδων στην Τεχνόπολη, στο Γκάζι (Wonder festival). Στο περίπτερο της ομάδας έγινε παρουσίαση και ενημέρωση των άλλων ομάδων και των επισκεπτών για τις δράσεις και τους στόχους  τους. Στην συνέχεια έγινε η παρουσίαση δυο  (χειροποίητων) αφισών και παράλληλα, με τη συνδρομή ενός ηθοποιού και τριών εμψυχωτών- κλόουν, πραγματοποιήθηκε δρώμενο με την συμμετοχή των παιδιών, που είχε ως θέμα τα χρώματα.
 Τα παιδιά διασκέδασαν και με face painting στον εξωτερικό χώρο.

Επίσης, στις 8 και 9 Οκτωβρίου 2011 οι «ΖΩΓΡΑΦΟΙ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ» συμμετείχαν στον δεύτερο μαραθώνιο αγάπης της εθελοντικής ομάδας DANCE FOR A CAUSE, κάνοντας μαθήματα ζωγραφικής και Face painting στα παιδιά. Τα έσοδα αυτής της εκδήλωσης, θα διατεθούν στους συλλόγους “Η ΠΙΣΤΗ” και “ΜΕΙΝΕ ΔΥΝΑΤΟΣ”.


Η επόμενη δράση τους πραγματοποιήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2011, ημέρα Τετάρτη και ώρα 17.30, όπου μέρος των έργων από την έκθεση στο Παναιτώλιο, δόθηκαν στο Ζάννειο ίδρυμα που βρίσκεται στην Εκάλη. Κατά την παράδοση των έργων ακολούθησε αφήγηση παραμυθιού, ζωγραφική μαζί με τα παιδιά, καθώς και face painting.
Σε συνεργασία με τους PATRINISTAS, έργα από την έκθεση του Οκτωβρίου, εστάλησαν για ανάρτηση στο ΚΑΡΑΜΑΝΔΑΝΕΙΟ Νοσοκομείο παίδων, στην Πάτρα.


Επίσης, στις 10 Δεκεμβρίου 2011, συνέπραξαν με τους ΑΤΕΝΙSTAS, για την φιλοτέχνηση τοιχογραφίας στο 50στό δημοτικό σχολείο, στην οδό Αδμήτου, της πλατείας Αττικής. Παράλληλα, την ίδια μέρα και την επομένη, μέλος της ομάδας φιλοτέχνησε στην Στέγη ανηλίκων Πειραιά δύο τοιχογραφίες για τον χώρο ψυχαγωγίας.
Στις 15 Φλεβάρη 2012 ήταν τα εγκαίνια της 1ης έκθεσης ζωγραφικής «Ανάμεσα σας», και πραγματοποιήθηκε στο Π. Φάληρο, στο πολιτιστικό κέντρο «Φλοίσβος». Η Διοργάνωση έγινε από την «ΠΙΣΤΗ» (Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων παιδιών με νεοπλασματικές παθήσεις των νοσηλευόμενων παιδιών του τμήματος Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας (Τ.Α.Ο.) του Νοσοκομείου Παίδων, με σκοπό την αγορά υλικών  ζωγραφικής και κατασκευών, για την δημιουργική απασχόληση των νοσηλευομένων παιδιών. 


Οι ΖΩΓΡΑΦΟΙ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ προσέφεραν με μεγάλη χαρά 102 έργα, που φιλοτέχνησαν μέλη της ομάδας απ΄όλη την Ελλάδα και διέθεσε σε συμβολική τιμή, ο Σύλλογος «Η ΠΙΣΤΗ». Επίσης μέλη της ομάδας μας ανήρτησαν τους πίνακες, έκαναν face painting και ζωγραφική με τα παιδιά, παρευρισκόμενοι όλες τις μέρες, συμμετέχοντας έτσι και πρακτικά για την καλύτερη λειτουργία της έκθεσης.
Η παράταση της και η πώληση των περισσοτέρων έργων μας ικανοποίησε, γιατί επετεύχθη ο σκοπός της συμμετοχής μας.
Μέλη της ομάδας, ήδη, συμμετέχουν στο πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών με ζωγραφική και κατασκευές, που πραγματοποιείται κάθε Σάββατο, στο Νοσοκομείο Παίδων ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ, στην πτέρυγα ΕΛΠΙΔΑ.

 ΟΙ ΖΩΓΡΑΦΟΙ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ πιστεύουν ότι η αγάπη όσο διαιρείται πολλαπλασιάζεται κι η προσφορά, όσο δίνεται από καρδιάς, επιστρέφει διπλάσια.
Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί τους:
e- mail: irenekourtz.art@gmail.com
6973.748.298 (Ειρήνη Κουρτζέλλη)
Και στο Facebook, στη σελίδα: ΖΩΓΡΑΦΟΙ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
Δημοσίευση σχολίου