Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Εγκαίνια

Από το ιστολόγιο   ΤΕΧΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ

EΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ Η ''ΑΠΟΥΣΙΑ'' ΤΗΣ ΚΑΙΤΗΣ ΠΑΡΤΑΛΗ ΣΤΟ BOOART CAFE -BAR.

Η επιμελήτρια της εκθεσης Στέλλα Μπολωνάκη,ο ιστορικός τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς και η δημιουργός Καίτη Παρτάλη.

Ο ποιητής-εικαστικός καλλιτεχνης Παναγιώτης Τζανετάτος,ο ιστορικός τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς και ο εικαστικός δημιουργός-συγγραφέας Santi Νικολαρέας.

Mιά πολύ ενδιαφέρουσα  και διαφορετική έκθεση ζωγραφικής,ενα δρώμενο τέχνης,πολιτισμού και  προσωπικής μνήμης  με τίτλο ''ΑΠΟΥΣΙΑ''  που εξελίχτηκε σε event,happening και performance εγκαινιάστηκε με επιτυχία στο γνωστό χώρο  τέχνης του BOOART Cafe-Bar  της οδου Σαρρή 21 στη περιοχή του Ψυρρή με την παρουσία αρκετών ανθρώπων της τέχνης και φιλότεχνων.
Στην  έκθεση η ζωγράφος Καίτη Παρτάλη παρουσιάζει   επιλεγμένα  εικαστικά έργα της και προσωπικά αντικείμενα  καθώς την εχει  αφιερώσει στον αγαπημένο της σύζυγο με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την απώλεια του.
Η Καίτη Παρτάλη  που παρουσιάζεται για πρώτη φορά σε ατομική έκθεση δραστηριοποιήτε αρκετά χρόνια στον εικαστικό χώρο με παρουσία σε ομαδικές εκθέσεις. Με το εργο της εχουν ασχολήθει  γνωστοί  κριτικοί τέχνης.Η εκθεση θα διαρκέσει ως τις 5 Μαίου 2014.
Την έκθεση επιμελήθηκε η εικαστικός,μέλος του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Στέλλα Μπολωνάκη.
Την έκθεση προλόγισε ο  Θεωρητικός-ιστορικός τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς που επισημαίνει για την παρουσα εικαστική κατάθεση της Καίτης Παρτάλη:

''Εντονα σχήματα και καθαρά χρώματα κυριαρχούν στις  ενατενίσεις των καταθέσεων της δημιουργού Καίτης Παρτάλη που με φιλοσοφημέ νη  σφαιρικότητα αφιερώνει την έκθεση αυτή στο σύζηγο της που δεν είναι πια κοντά μας. Στα εικαστικά επιτεύγματα της που παρακολουθού με απόψε  η τεχνική της δένει με την  εξέλιξη της γραφής  και οδεύει στη ποικιλότροπη αντιμετώπιση  με χαρισματική επαφή. Δίνει υπόσταση σε αντικείμενα καθημερινής χρήσης  και πράγματα οικεία  με ουσιαστι κή δόμηση που ερευνητικά εκπέμπουν ερεθίσματα για μία διείσδυση σε χαρτογραφημένα μοτίβα εκτόνωσης της σκέψης για το ανθρωπο που εφυγε. Τα έργα της  ενέχουν και εμπεριέχουν τη προσωπική και ιδιαίτερη τεχνοτροπία της που   αιχμαλωτίζει  ροές  απο ενα  ταξίδι  με  ανανεωμένο  υλικό . Συμβάλει και συνδυάζει παράλληλα το πνεύμα  μιας  συνάντησης  αναδρομικού επίπεδου με τις οσμώσεις του  υπά ρχοντος χωροχρόνου της υπαρξης. Η Καίτη Παρτάλη ξεκινά ένα διάλο γο  που ξεπερνά τη μνήμη και κινείτε στο ασφοδελό χώρο του επέκει να, στην αβυσσο με λήψεις που στη τελική έκφανση τους μέσα από γραμμές  έναλλαγών  μεταφέρουν στην επιφάνεια  κάθε  διεργασία επικοινωνίας. Τονίζοντας σύμβολα και ορόσημα  μεταδίδει ένα κλίμα θεματολογικό  που διαιωνίζει ενορχηστρωμένα αισθησιακές και  μεταφυσικές δυνάμεις . Αγγίζει στο έπακρο τη διέξοδο προς το υπερβα τικό. Η τέχνη της χωρίς  πειραματισμούς στηρίζεται σε  βάσεις κωδικο ποιημένες  που η επιλογή και η επεξεργασία τους  διαλέγεται  με φροντίδα  εξασφαλίζοντας την αρτιότητα της ποιότητας  και τη μακροβιότητα της έμπνευσης  που  λειτουργεί διαχρονικά πάνω σε  μελετημένες συμμετρικές απολήξεις .Στους πίνακες που βλέπουμε  ξεδιπλώνονται  σκηνές  οπου πρωτοστατεί η ουσία και η θέση της ζωής .Η θύμηση και  σίγουρα η αγάπη αναδεικνύονται οι κύριοι πρωταγωνιστές που αναγνωρίζονται σταδιακά και βαθμιαία  καθώς έχουν διακριτικά χαρακτηριστικά που  δηλώνουν ξεκάθαρα την ταυτό τητα τους. Φυσικά υπάρχει διάχυτος  ο ανθρωποκεντρισμός δοσμένος σε θεά σεις . Προβάλλει τα καίρια σημεία μιας ανατομίας που αποκαλύπτει   οντότητες και δοχεία πνεύματος .Με έντονα γήινο και εδαφικό  παράστημα  η δημιουργός εναρμονίζει   μαγνητικά πεδία  με τρόπο αινιγματικό ,ανήσυχα και ακατασίγαστα .Με ανεξάντλητες δυνάμεις  επανατένισης θέτει  μαρτυρίες  στη δίνη του σήμερα με δυναμικές χειρονομίες ,με τεκταινόμενα που εξισορροπούν καταβολές στην κυριολεξία καταλυτικές και προσδίδουν ανεξάντλητη ενέργεια. Οι  συλλήψεις της καταλήγουν σε παρατηρήσεις και αντικατοπτρισμούς του  παρελθόντα χρόνου καθώς και σε χαρτογραφήσεις διαθλάσεων.Οι ευαισθησίες της  μεταλλάσσονται  και διαχέονταν από εμβαθύνσεις. Με αριστουργηματικό τρόπο  μέθεξης, προδιαθέτουν ολους εμας το κοινό για την αυτόνομη συγκρότηση  μια ψυχολογικής γεωμετρικότητας με ενδοσκόπηση που  αγγίζει  καιρια το αιθέριο αέναο σπινθιροβόλημα  της κοσμολογικής τελεολογίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: